Rabla pentru Tractoare 2024: Lansare, Modificări și Controverse

Rabla pentru Tractoare 2024

Programul „Rabla pentru Tractoare” 2024, așteptat de fermieri, va fi operațional până la 31 martie, conform anunțului Ministerului Mediului. Noul ghid de finanțare aduce schimbări semnificative, menite să eficientizeze accesul la finanțare și să asigure că beneficiarii sunt fermieri reali, nu speculatori ai programului.

Fermierii își depun singuri cererile

Una dintre cele mai importante modificări este posibilitatea fermierilor de a depune singuri cererile pentru program. Dacă anterior acest proces era realizat prin intermediul dealerilor, acum fiecare fermier poate aplica personal.

„Am decis ca în Programul Rabla pentru tractoare, fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă: sper ca în luna martie a acestui an, fermierii să poată să beneficieze de această finanțare”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Această schimbare vine ca răspuns la îngrijorările fermierilor, care considerau că procesul de aplicare prin dealeri le limita accesul la fonduri.

Crește perioada de monitorizare a beneficiarilor

O altă modificare semnificativă este extinderea perioadei de monitorizare a beneficiarilor de la un an la cinci ani. Această măsură vizează prevenirea revânzării rapide a tractoarelor achiziționate prin program.

„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv și să-l folosească așa cum s-a decis prin acel ghid”, a precizat ministrul.

Valoarea voucherelor și condițiile de eligibilitate

Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de:

  • 35.750 de euro pentru finanțare de 65% (fermieri peste 40 de ani)
  • 44.000 de euro pentru finanțare de 80% (tineri fermieri)
  • Valoarea maximă a unui tractor finanțat este de 55.000 de euro.

De asemenea, solicitantul trebuie să predea un autovehicul uzat, fie un tractor vechi, fie un autoturism. Nu este necesar un istoric de colaborare cu APIA, ceea ce facilitează accesul la program inclusiv pentru fermierii aflați la început de drum.

„Nu avem astfel de condiții în ghid, nici de un an, nici de trei ani. Nu avem nicio problemă cu noii fermieri, cu tinerii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate”, a mai spus Mircea Fechet.

Posibile blocaje și controverse

În ciuda modificărilor menite să îmbunătățească programul, există riscuri care ar putea duce la blocarea acestuia. Una dintre noile condiții propuse este obligativitatea ca fermierii să aibă un istoric de minimum trei ani la APIA, ceea ce ar putea exclude o parte dintre potențialii beneficiari.

Consultantul Marian Dumitrache atrage atenția asupra acestei situații: „Avem o modificare bună, în sensul că fermierii își pot depune singuri cererea, dar dacă se introduce condiția istoricului APIA pe trei ani, mulți nu vor putea accesa finanțarea.”

De asemenea, consultantul Neluțu Dogaru avertizează asupra posibilelor probleme legale: „În momentul în care eu vin și spun că nu poate să depună decât cel care are declarație la APIA de minim 3 ani, va fi defavorizat cel care are de mai puțin timp. Va face plângere în instanță și programul se va bloca.”

Concluzie

În prezent, detaliile finale ale programului „Rabla pentru Tractoare” sunt încă în curs de stabilire. Rămâne de văzut dacă toate modificările vor fi implementate și dacă termenul de lansare din 31 martie va fi respectat. Până atunci, fermierii interesați trebuie să urmărească anunțurile oficiale pentru a se asigura că îndeplinesc toate condițiile necesare pentru obținerea finanțării.

Ghidul de finanțare actualizat poate fi consultat pe link-ul de mai jos:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *