Subvențiile APIA ale Oierilor, în Pericol: Probleme Legate de Angajarea Ciobanilor

Criza din sectorul ovin - Oi si Ciobani

Criza din sectorul ovin: subvențiile APIA, amenințate de cerințele birocratice

Sectorul ovin din România traversează o perioadă dificilă, iar fermierii se confruntă cu riscul pierderii subvențiilor APIA din cauza reglementărilor stricte privind angajarea ciobanilor. Controalele riguroase ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) și cerințele administrative impuse îi pun pe crescătorii de oi într-o situație critică, aceștia temându-se că nu vor putea îndeplini condițiile necesare pentru a primi sprijinul financiar esențial pentru supraviețuirea fermelor.

Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) încearcă să găsească soluții viabile, care să respecte legislația, dar să fie și adaptate realității din teren.


Angajarea ciobanilor – o problemă majoră pentru fermieri

Angajarea ciobanilor – o problemă majoră pentru fermieri

În cadrul emisiunii Agrostrategia, difuzată pe TVR 1 și realizată în parteneriat cu Agrointeligența , Ionică Sterp, vicepreședintele APC, a tras un semnal de alarmă cu privire la dificultățile pe care le întâmpină fermierii în angajarea forței de muncă.

„Cea mai arzătoare problemă astăzi este cea cu ITM-ul, cu ciobanii care lucrează la noi. Noi nu spunem că nu vrem să plătim la statul român după ei. Noi suntem de acord să plătim orice taxă pe cap de oaie, dar nu putem să-i angajăm pe motiv că nu au documente, nu au certificat, buletin. Unul vine și stă o săptămână. Până îi faci un buletin, stă o săptămână și pleacă, îți ia un cojoc și se duce”, a explicat Ionică Sterp.


Riscul pierderii subvențiilor APIA

Dacă fermierii nu reușesc să își angajeze formal ciobanii, aceștia riscă să își piardă subvențiile APIA, mai ales în urma verificărilor ITM. Crescătorii de oi sunt dispuși să contribuie financiar suplimentar, însă cer soluții care să țină cont de specificul activității lor.

„Dacă se poate modifica – și o să cerem să se modifice, plătim pe cap de oaie. Plătim 10 lei impozit, nu știu, ANAF-ul, toată lumea să stea la o masă și să spună să plătim un leu sau doi în plus pe cap de oaie, cât trebuie statului român. Nu vedem ce legătură are ITM-ul că dacă vine și îți găsește un cioban care nu e angajat, să îți taie subvenția. Și așa e mică și scade pe zi ce trece”, a spus Sterp.


Condițiile de muncă din teren, ignorate de legislație

Reglementările actuale nu iau în considerare realitățile din sectorul ovin. Munca ciobanilor presupune condiții dificile și mobilitate ridicată, ceea ce face imposibilă respectarea unor reguli aplicabile în alte domenii economice.

„Ce facem cu ciobanul care e în vârful muntelui? Cum coboară să semneze un caiet, un zilier? Nu putem. Deci pe noi efectiv ne încurcă chestia asta și e grav. Până la urmă, orice am fi dispuși să facem, dar să nu umblăm după acte, că avem ce face și vă dați seama că noi lucrăm cu oameni simpli, și aceștia foarte puțini”, a explicat vicepreședintele APC.

În plus, mulți dintre acești muncitori primesc de la fermieri hrană, adăpost și alte necesități, ceea ce reprezintă o formă de protecție socială.

„Statul român trebuie să le dea acestora ajutor social, dar noi le dăm un salariu, le dăm țigări, mâncare, cafea, adică vedem de ei. Noi cu ei ne facem treaba și ei sunt mulțumiți. După 8 ore ce fac cu el? Unde îi dau drumul? Îl trimit în stradă?”, a mai spus Sterp.


Oierii solicită o întâlnire urgentă cu autoritățile

Dată fiind gravitatea situației, APC cere o întâlnire de urgență cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și ai altor instituții relevante pentru a identifica soluții legislative adecvate.

„Am vorbit cu multe asociații din țară. E o frământare foarte mare. Nu știu cât îi sună pe alții, dar pe mine mă sună zilnic zeci de oameni și mă întreabă ce facem. Cum să îți taie subvenția? Ești falimentat, îți vinzi animalele să îți plătești datoria la primărie”, a avertizat Sterp.

Fermierii au transmis o solicitare oficială încă din noiembrie 2024 către Ministerul Agriculturii pentru reglementarea acestei probleme, dar până în prezent nu au primit un răspuns concret. În lipsa unei reacții, crescătorii de oi sunt pregătiți să meargă la București pentru a discuta direct cu autoritățile.


Criza forței de muncă în sectorul ovin

O altă provocare majoră este lipsa severă de forță de muncă, indiferent de nivelul salarial oferit.

„La noi în sectorul ovin nu e o muncă imposibilă, dar în ziua de azi oamenii nu mai sunt învățați să stea cu cojocul, să meargă la drum, în transhumanță, în vârful muntelui. Găsești greu oameni și aici, la câmpie. Mai lucrezi cu familia sau cu un om sau doi pe lângă tine, depinde de câte animale ai. Tot mai greu găsim forța asta de muncă, e pe cale de dispariție”, a explicat reprezentantul APC.

Deși mulți fermieri ar fi dispuși să ofere salarii mai mari și să achite taxele necesare, nu găsesc oameni dispuși să accepte acest tip de muncă.

„Aș prefera mâine să îi dau cuiva salariu 1.000 de euro, să plătesc după el, să știu că am o siguranță, dar nu găsești. Nu îți vine nimeni pentru că e greu”, a concluzionat Ionică Sterp.


Concluzie

Sectorul ovin din România se află într-un moment critic, iar pierderea subvențiilor APIA ar putea duce la colapsul multor ferme. Fermierii cer soluții concrete și adaptate realității din teren, astfel încât să poată respecta legislația fără a-și pune în pericol afacerile. În lipsa unui răspuns din partea autorităților, oierii sunt gata să continue demersurile pentru a-și salva sursa de trai și tradiția păstoritului.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *